Proces Fermentacji
Wino jest jedną z najbardziej wyrafinowanych rzeczy na świecie i jednym z najbardziej naturalnych przedmiotów, które zostały doprowadzone do największej doskonałości. Oferuje ono większy zakres dla rozkoszy i docenienia niż prawdopodobnie jakikolwiek inny czysto sensoryczny przedmiot.
Ernest Hemingway Tweet
Winogrona
Winogrona są zazwyczaj zbierane z winnicy od wczesnego września do wczesnego listopada na półkuli północnej oraz od połowy lutego do wczesnego marca na półkuli południowej.
W niektórych chłodnych obszarach na półkuli południowej, na przykład w Tasmanii, zbieranie winogron może trwać nawet do maja.
Najczęstszym gatunkiem winogrona winnego jest Vitis Vinifera, który obejmuje niemal wszystkie odmiany pochodzenia europejskiego.
Ostatnie aktualności
Tłoczenie to proces delikatnego ściskania jagód i pękania skórek w celu uwolnienia zawartości jagód. Odszypułkowanie to proces usuwania winogron z grona (pędu, który trzyma winogrona).
W tradycyjnym i mniejszym winiarstwie czasem zbierane winogrona są tłoczone poprzez deptanie ich na boso lub za pomocą tanich kruszarek małoskalowych. Te mogą również jednocześnie odszypułkować winogrona. Jednak w większych winiarniach używany jest mechaniczny tłocznik/odszypułowywacz. Decyzja o odszypułkowaniu różni się w przypadku produkcji wina czerwonego i białego. Ogólnie rzecz biorąc, przy produkcji białego wina owoce są tylko tłoczone, a następnie łodygi są umieszczane w prasie razem z jagodami. Obecność łodyg w mieszance ułatwia tłoczenie, pozwalając sokowi przepłynąć obok spłaszczonych skórek.