V i g n a m a g g i o
O winnicy
V i g n a m a g g i o
Położone między lasami i strumieniami na wzgórzach regionu Chianti, Vignamaggio to ekologiczne gospodarstwo z zabytkową piwnicą z winami. Pierwsza wzmianka o produkcji wina w Vignamaggio pochodzi z 1404 roku, kiedy to Amidio Gherardini, ówczesny współwłaściciel wraz z bratem Accerito, w oryginalnym dokumencie wspomniał o planach wykorzystania posiadanych przez nich pustych beczek.
W 1988 roku to historyczne miejsce odrestaurował nowy właściciel Gianni Nunziante. Dzięki niemu powstało dynamiczne przedsiębiorstwo winiarskie, które produkuje rzemieślniczo 200 tysięcy butelek rocznie, z posiadłością rozciągającą się na ponad 40 hektarów winnic. Pod słońcem Toskanii rośnie głównie Sangiovese, ale i inne szczepy lokalne, oraz stare krzewy Cabernet Franc.
Poznaj nas
Z a p r a s z a m y n a w i r t u l a n y s p a c e r
Doskonała jakość i smak
N a s z a r e c e p t u r a
W piwnicy Vignamaggio odbywa się proces produkcji wyśmienitego trunku, od selekcji winogron po starzenie wina w dębowych beczkach. Podczas zbiorów winogrona są przebierane już na tarasie, który znajduje się bezpośrednio nad piwnicą. Następnie przenoszone są do stalowych zbiorników znajdujących się poniżej, gdzie rozpoczyna się proces fermentacji.