S z i e g l P i n c e
Poznaj nas
S z i e g l P i n c e
Historia Sziegl Pince rozpoczęła się w 2012 roku od otrzymanej w prezencie od 80-letniej winnicy i pożyczonej beczki. Pierwszym winem była Kadarka, a najpiękniejsza działka na obrzeżach Hajós stała się dla właścicieli winnicy ulubionym miejscem spędzania wolnego czasu. Stare winorośle i wspaniałe otoczenie szybko oczarowały producenta. Były to czasy, kiedy właściciele marki studiowali na Uniwersytecie Ogrodniczym, a w weekendy spieszyli się do domu, aby uprawiać winnicę i szukać nowych działek. Oszczędności i dochody z pierwszych win wydali na zakup nowych działek. Trwało to 10 lat. Teraz mogą zbierać winogrona z 8,5 hektarów winnic.
Właściciele zwiększyli także ilość piwnic – posiadają trzy piwnice do produkcji i przechowywania win, jedna z nich jest również dostępna dla gości. Kupili wiele starych plantacji, które są bardzo cenne. Większa część winnicy to podłoże lessowo-gliniaste, gleba jest bardzo niejednorodna: waha się od próchnicy i piasku gliniastego po drobne piaszczyste gleby, ale gdzieniegdzie występuje również brązowa gleba leśna. Prowadza staranną uprawę winorośli i zarządzania gruntami. Chcieliby pokazać piękno okolicy i to, że produkowane przez nich wina mają ogromny potencjał.
Poznaj nas
U p r a w a w i n o r o ś l i
Od 2018 roku cała winnica korzysta z kontrolowanych upraw ekologicznych. Właściciele sami koszą pokrzywy i zrywają mlecze. Producenci wina wierzą, że każda winorośl ma swoją własną historię i dbają o każdą winorośl własnymi rękami. Ważne jest dla nich odnalezienie harmonii z naturą. Stosują ścisłe kontrole w celu optymalizacji produkcji.
Najwyższa jakość
D o k ł a d n o ś ć i t r a d y c j a
Właściciele patrzą na winnice w kontekście krajobrazu, a nie tylko plantacji. Dlatego pomiędzy winnicami starają się sadzić drzewa i krzewy. Produkują małe ilości każdego typu wina, a każda butelka jest numerowana. Do tradycyjnych odmian winorośli uprawianych w posiadłości należą: Kövidinka, Kadarka, Olaszrizling i Kékfrankos. Fermentacja winogron zachodzi spontanicznie, bez dodawania dodatkowych drożdży i sztucznych dodatków, z wyjątkiem minimalnej zawartości siarki (maks. 30 mg/l). Ta produkcja wina jest procesem twórczym. Co roku winogrona przetwarzane są według aktualnych inspiracji, dlatego rzadko powstaje dwa razy to samo wino.